14 augusti 2006

Olmerts War is Over



Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Happy new 1982..

josephzohn sa...

1968 Israeliska kommandosoldater landar på flygplatsen i Beirut och spränger 13 libanesiska flygplan som en hämnd för att militanta islamister öppnat eld mot ett israeliskt flygplan i Aten.

1978 Israeliska trupper invaderar södra Libanon för att attackera palestinska gerillan. FN:s säkerhetsråd antar resolution 425 för att Israel ska dra sig tillbaka och skickar en internationell fredsbevarande styrka till södra Libanon.

1982 Israel invaderar Libanon igen och ockuperar denna gång en del av Beirut. Attackerna resulterar i att cirka 14.000 libanesiska och palestinska civila dödas. Shiamuslimer bildar militanta Hizbollah-milisen, som står för det främsta motståndet mot Israels ockupation och brutala hantering av civilbefolkningen. Gruppen utvecklades senare till talesman för shiamuslimerna, som är den största befolkningsgruppen i landet.

1993 I juli gör Israel sitt hårdaste angrepp med flyg och artilleri mot södra Libanon sedan 1982 för att försöka eliminera Hizbollah och den palestinska gerillan.

1996 I april sätter Israel Operation vredens vruvor i verket för att få slut på attackerna från milisen. Israeliskt flyg attackerar libanesiska kraftstationer och israeliskt artilleri dödar mer än 100 civila libaneser som sökt skydd på FN-basen i Quana i södra Libanon.